Zoeken

Klaar voor de zomer: het strand van IJmuiden heeft een nieuwe zonnebrandpaal

Zonnebrandpaal
RTV Seaport
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De zonnebrandpaal staat op het strand IJmuiderslag en brengt het totaalaantal van dit soort palen in IJmuiden op vijf. Heb jij hem al gespot?

Dit is een slimme zonnebrandpaal

Veel Nederlanders beschermen zich in de zomer niet goed genoeg tegen de gevaren van de zon. Dit is één van de redenen dat het fenomeen slimme zonnebrandpaal in het leven is geroepen.

Slimme zonnebrandpalen zijn distributiepalen die gratis zonnebrandcrème geven, maar dat niet alleen. Ze geven namelijk ook advies over het insmeren, meten de hoogte van de UV-index en melden hoe groot de kans op verbranden is.

De palen werken bovendien – hoe kan het ook anders? – op zonne-energie.

🚽 Lees ook Velsen ziet geen noodzaak tot tot meer openbare toiletten: ‘Voldoen aan norm’

Hier vind je de nieuwe zonnebrandpaal

De nieuwste zonnebrandpaal staat op het strand IJmuiderslag in IJmuiden. Het is voor de gemeente de eerste paal die is gefinancierd door het KWF.

In totaal telt IJmuiden nu vijf van dit soort palen. Twee daarvan worden gefinancierd door de gemeente Velsen. De overige exemplaren zijn betaald door zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

De paal bevat zonnebrandcrème SPF30 en is gratis te gebruiken.

Dispensers

Los van de zonnebrandpalen kunnen inwoners van Velsen ook gebruik maken van zonnebrand-dispensers. Deze staan onder meer bij sportcomplexen, speeltuinen en de kinderboerderij.

Ze beschikken weliswaar niet over alle technische snufjes, maar je kunt jezelf hier wel gratis insmeren.

Hierom zijn de palen belangrijk

De zonnebrandpalen zijn een initiatief van een lokaal project van GGD Kennemerland. Het blijft hier qua beschermingsmaatregelen niet bij. De KWF heeft namelijk al aangekondigd maar liefst 4,6 miljoen euro te investeren in allerlei activiteiten die mensen helpen aan een goede zonnebescherming.

Verzekeraar Zilveren Kruis doet ook een duit in het zakje door 120 zonnebrandpalen in heel Nederland te plaatsen, waaronder de twee exemplaren in Velsen.

Dat is nodig ook, want teveel blootstelling aan de zon veroorzaakt huidkanker: de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf mensen krijgt ermee te maken. Uv-straling is daar de belangrijkste oorzaak van.

Bron: Nieuws.nl

Vanaf medio september 2024.