Zoeken

Santpoorters zetten zich in voor bijzonder revalidatiecentrum

Picture of Sabrina Koster

Sabrina Koster

Rustig in- of uitstappen in de auto. Voor de meeste mensen is dat heel vanzelfsprekend, maar er zijn ook veel mensen die hier moeite mee hebben.

Mensen die herstellende zijn van een ziekte of letsel, kunnen sinds kort bij Heliomare in Wijk aan Zee oefenen met in en uit een auto stappen met deze oude Volvo die speciaal omgebouwd is voor dit initiatief.

Dit zijn de initiatiefnemers

Het idee kwam bij Ed Nieuwland vandaan. De Santpoorter moest zelf revalideren en oefenen met in- en uitstappen vanuit een rolstoel. Het oefenen hiervoor gebeurde altijd buiten. Als het dan slecht weer was, kon het nog wel eens afgezegd worden.

Nieuwland vond dat daar een oplossing voor gemaakt moest worden. En daar heb je niet de hele auto voor nodig. De voorcabine kan dan al voldoende zijn. In de Café de Wildeman in Santpoort ontstond een gesprek met Peter van de Laar van Voltec Volvo Garage. “Ik dacht: Waarom maak je niet iets wat binnen kan staan.” En zo werd het plan verder in gang gezet.

Zo werd de auto gebouwd

Een jaar later wordt de auto dan eindelijk onthuld. De oefenauto werd op maat gemaakt vanuit de voorcabine van een Volvo.

De voorkant en achterkant zijn er afgehaald. Dit was nog een hele klus, want het geheel moest wel veilig zijn. De scherpe delen zijn vakkundig weggewerkt en het geheel moest op de juiste hoogte gezet worden.

Ed heeft de oefenwagen geschonken aan Heliomare in Wijk aan Zee en krijgt daar een plekje in het centrum.

IJmond Nieuws was bij de onthulling. Bekijk hun video hier

Vanaf medio september 2024.