Zoeken

Platform Toegankelijkheid: ‘Nog altijd te weinig openbare toiletten in Velsen’

RTV Seaport
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Velsen heeft nog steeds te weinig openbare toiletten, zo concludeert Platform Toegankelijkheid. Dat doen ze naar aanleiding van een eerder bericht, waaruit blijkt dat de Gemeente Velsen niet van plan is om extra openbare toiletten te plaatsen.

Dit is de situatie

In juni 2023 hebben verschillende politieke partijen de Gemeente Velsen gevraagd naar de mogelijkheden tot meer openbare toiletten in de gemeente. Velsen concludeerde eind mei van dit jaar dat dit niet nodig is.

Volgens de gemeente voldoet Velsen aan de norm van de app Hoge Nood. Deze app stelt gebruikers in staat om zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet óf semi-openbare toilet te vinden.

Op basis daarvan beschikt Velsen over meer dan genoeg openbare toiletten. IJmuiden telt er bijvoorbeeld vijftien. Santpoort-Noord heeft vijf toegankelijk wc’s; Velsen-Noord telt er drie.

Maar die cijfers zijn misleidend, zo meldt Platform Toegankelijk. Het gaat hier volgens hen niet om openbare toiletten die 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk zijn. Bovendien zijn de wc’s in veel gevallen ontoegankelijk voor mensen met een beperking.

Dit moet er volgens Platform Toegankelijkheid gebeuren

Platform Toegankelijkheid heeft inmiddels een brief gestuurd naar de raadsleden en het college. Hierin melden ze dat er alsnog te weinig openbare toiletten zijn. Ze pleiten voor minstens één openbaar toilet dat 24/7 gebruikt kan worden. 

Daarbij wordt ook gewezen op de meerwaarde voor het toerisme in Velsen. Platform Toegankelijk vindt het niet gastvrij dat onder meer camperaars naar Heemskerk moeten rijden voor het dichtstbijzijnde openbare toilet.

Bron: Haarlems Dagblad

Vanaf medio september 2024.