Zoeken

Velsen ziet geen noodzaak tot meer openbare toiletten: ‘Voldoen aan norm’

Openbare toiletten
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In juni 2023 vroegen verschillende partijen, waaronder D66, Liberaal Blauw en ChristenUnie, naar de mogelijkheden tot meer openbare toiletten in Velsen. De gemeente acht dit echter vooralsnog niet nodig.

Dit is de situatie

Velsen telt in totaal slechts vijf openbare toiletten. Vier daarvan bevinden zich in Spaarnwoude; eentje staat in IJmuiden.

En dat is te weinig, zo oordeelden ChristenUnie, Forza! IJmond, LGV en Liberaal Blauw in juli 2023. Ze vroegen daarom het college om een plan om dit aantal uit te breiden.

De vier partijen wilden de gemeente daarnaast zo ver krijgen om het huidige aantal toiletten te behouden én te beheren. Dat laatste is momenteel bij slechts twee openbare toiletten het geval.

🛍️ Lees ook Albert Heijn Wijkerbaan heropent onder grote belangstelling

Dit is de reden dat de gemeente Velsen niet méér openbare toiletten wil

De gemeente heeft inmiddels afwijzend gereageerd op het verzoek. Een uitbreiding is volgens hen niet nodig, omdat Velsen voldoet aan de norm van de zogenoemde Hoge Nood-app.

De app Hoge Nood is een programmaatje dat gebruikers in staat stelt om zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet óf semi-openbare toilet te vinden. Die app is voor sommige gemeentes leidend tijdens het bepalen hoeveel openbare toiletten er in de betreffende gemeente moeten staan.

Hoge Nood stelt dat er om de 500 meter een (semi-)openbaar toilet moet zijn wanneer er op deze plek méér dan tweeduizend voetgangers komen. Volgens Velsen voldoet de gemeente inmiddels aan deze norm.

Dit heeft de gemeente al veranderd

Dat was overigens niet altijd het geval. Velsen heeft hiervoor verschillende organisaties benaderd met de vraag zich aan te melden bij de app. Dat is inmiddels gebeurd, wat ook meteen betekent dat deze ondernemingen hun toiletten moeten openstellen voor mensen met een zwakke blaas.

De gemeente voldoet daarmee inderdaad aan de norm die wordt gesteld door Hoge Nood. Of dat voor de betreffende partijen voldoende is, is niet duidelijk.

Bron: RTV Seaport

Vanaf medio september 2024.