zondag, 15 juni 2025
16.3 C
Beverwijk

Laatste bouwsteen Zoutdam IJmuiden geplaatst: dam gereed voor het afvoeren van zoutwater

Delen

Deze zoutdam is een soort brievenbus waarmee zoutwater afgevoerd kan worden. Dat is belangrijk, want zoutwater heeft een negatief effect op ons drinkwater, de natuur, land- en tuinbouw.

De bouwsteen in kwestie is een beweegbare zakdeur. Deze is op zijn plek gehesen met behulp van een HEBO-lift 5: een drijvende ponton met een kraan die 160 ton kan hijsen. De zakdeur staat nu tussen de twee pijlers van de zoutdam.

Na het plaatsen van de deur zijn de vier noodschotten getest. Deze schotten zijn, net als de deur, van staal en dienen als tijdelijke vervanging van de zakdeur. Ze zijn bijvoorbeeld nodig wanneer deze in onderhoud is of in het geval van een calamiteit.

Zodra de deur is gekoppeld aan het hydraulische bewegingswerk, begint een uitgebreide testfase. Deze duurt tot eind 2024.

VHBinfra/Ko van Leeuwen via Rijkswaterstaat

Wat zijn de specificaties van de zakdeur?

De zakdeur is van staal en heeft een kenmerkende buisconstructie aan de achterzijde voor extra versteviging. De deur is 27 meter breed, 7,5 meter hoog en 4 meter diep. Hij weegt ongeveer 80.000 kilo.

De deur is lekdicht en voorzien van twee hydraulische cilinders, waardoor hij op en neer kan bewegen. De bediening van de deur gebeurt ter plekke.

VHBinfra/Ko van Leeuwen via Rijkswaterstaat

Hoe werkt de Zoutdam IJmuiden?

Via Zeesluis IJmuiden stroomt veel meer zoutwater het Noordzeekanaal in dan via de Noordersluis. Dit water heeft negatieve effecten op de natuur, de land- en tuinbouw en ons drinkwater. De zoutdam helpt dit water weer af te voeren.

Dat gebeurt via een opening onderin de zoutdam. Omdat zoutwater zwaarder is dan zoetwater, zakt het zoute water naar de bodem. Een opening onderin de zoutdam zorgt ervoor dat het zoute water via het Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden weer terug naar de zee stroomt.

Meer Nieuws

Nieuws uit de IJmond