Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd. Een bijzonder feest waarbij de afschaffing van de slavernij in Nederland wordt herdacht. Verschillende organisaties in de IJmond staan stil bij de afschaffing en herdenken deze.
Dit is er te doen in de IJmond
Beverwijk
Op 30 juni wordt Keti Koti herdacht in de Grote Kerk in Beverwijk. De dienst vindt plaats tussen 19:00 en 20:30.
De dienst wordt begeleid door initiatiefnemer Mariska de Jong. Burgemeester Martijn Smit spreekt over de gemeente Beverwijk en het slavernijverleden. De initiatiefgroep Keti Koti legt hierbij een krans. De Beverwijkse ondernemer Reginald Elstak spreekt over zijn ervaringen tijdens een lezing die de naam Kunnen we het even ergens over hebben? draagt.
Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting met een borrel. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Velsen
Keti Koti Velsen organiseert op 1 juli, in samenwerking met Discriminatie.nl, de Velsense Keti Koti-viering in de Bibliotheek IJmuiden. Men kan vanaf 15:00 aanschuiven voor een waterritueel, lezing, dialoogtafel en maaltijd.
Gastspreker Laurens Olijfveld geeft een lezing getiteld KATIBO en haar onmenselijkheden, begaan tijdens de Trans- Atlantische slavernij en slavenhandel. De lezing vertelt over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving.
Olijfveld gaat in op het verzet van de inheemsen en de marrons tegen het regiem. Ook belicht hij de weg naar emancipatie en de afschaffing. Kom je ook? Stuur dan een mailtje naar info@ma-jong.net.
Dit is waarom Keti Koti gevierd wordt
De naam Keti Koti stamt uit het Sranantongo en betekent ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden slavernij af in de koloniën. In december 2023 is Keti Koti benoemd tot Immateriaal Erfgoed in Nederland.
Tegenwoordig is Keti Koti in tweeën gedeeld: eerst een herdenkingsdag op 30 juni en het feest op 1 juli.
Hebben we een herdenking of viering rondom Keti gemist? Tip ons via redactie@ijmond360.nl.