Zoeken

Honderden mensen verzamelen zich op stranden Heemskerk en Wijk aan Zee voor klimaatactie

John Keunen
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Door het vormen van een zogenoemde Climate Chain hopen aanwezigen het nieuwe kabinet aan te zetten tot meer klimaatbeleid.

Om 14:00 stonden honderden, voornamelijk in het rood gehulde mensen in één lijn langs de Noordzee. Ze vormden daar een menselijke ketting: een symbolische oproep tot meer klimaatactie van het nieuwe kabinet.

De actie zorgde in Heemskerk en Wijk aan Zee voor drukte op het strand. Dit bleef niet beperkt tot de IJmond. Op meerdere plekken in het land ontstonden soortgelijke kettingen. In Katwijk werd zelfs gesproken over duizenden aanwezigen.

Dit zijn de initiatiefnemers

Het doel om een gesloten ketting tot en met het strand van Castricum te vormen, werd uiteindelijk niet gehaald. Initiatiefnemer Urgenda toont zich desondanks tevreden met het doel van de actie.

‘We zijn heel blij dat zoveel mensen naar het strand zijn gekomen om op deze laagdrempelige manier te laten zien dat ook zij graag willen dat ontwrichtende klimaatverandering zo veel mogelijk wordt tegengegaan’, meldt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, op de website. 

‘Het is bovenal een oproep aan de politiek voor meer daadkracht. Geen woorden, maar daden!’ 

Vanaf medio september 2024.