Zoeken

Gevonden bom wordt op 2 juli tot ontploffing gebracht; bijwonen niet toegestaan

Hans Blomvist
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De bom die deze week op Landgoed Marquette werd gevonden, wordt op 2 juli in het Heemskerkse duingebied onschadelijk gemaakt.

Dit is de situatie

Tijdens graafwerkzaamheden op het Landgoed Marquette in Heemskerk werd deze week een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een vliegtuigbom: een Britse 1000-ponder.

De locatie is momenteel met hekken afgezet. De Gemeente Heemskerk heeft een bewakingscamera geplaatst.

Dit gaat er gebeuren

Het verwijderen van de bom vindt plaats op dinsdag 2 juli vanaf 07:00. Het terrein van Marquette is op die dag afgesloten voor publiek. Het kasteel en het koetshuis moeten leeg zijn.

De bom wordt hierna naar de duinen gebracht. Daar wordt hij, onder een laag zand en door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), tot ontploffing gebracht.

De plaats die hiervoor is aangewezen, is een open gebied. Op het explosief wordt 7 meter zand gelegd. Dit zorgt ervoor dat de scherven op hun plek blijven, waardoor het team van de EOD slechts op een klein gebied zand hoeft te zeven. 

De duinen zelf zijn uitgekozen, omdat een dergelijke ontploffing zo dicht mogelijk bij de vindplaats moet liggen.

Geen omstanders

Het is niet mogelijk om de gecontroleerde ontploffing bij te wonen. Vanwege de veiligheid moet er een flinke afstand worden gehouden. Dit wordt gewaarborgd met afzettingen.

Vanaf medio september 2024.