Ze komen daarmee tegemoet aan de wensen van verschillende aanbieders en instellingen die zich niet konden vinden in de verstrekte budgetplafonds voor 2024.
De gemeentes Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben zorg ingekocht voor de zogenoemde enkelvoudige jeugdzorg. Deze zorgvorm omvat onder meer ambulante begeleiding, jeugd-ggz en dyslexiezorg.
Alle aanbieders moeten hierbij hun diensten verlenen binnen de grenzen van een voor heel 2024 opgelegd budgetplafond. De hoogte van dit plafond is gebaseerd op de geleverde zorg in 2023.
Een deel van de aanbieders, instellingen en vrijgevestigden heeft zich niet kunnen vinden in de verstrekte budgetplafonds voor 2024. De cijfers van 2023, waarop de plafonds zijn gebaseerd, zouden volgens hen niet kloppen, omdat sommige declaraties pas na de jaarwisseling zijn ingediend.
Bovendien kwam het bij sommige aanbieders voor dat cliënten meer zorg nodig hadden dan aanvankelijk ingeschat, waardoor het budgetplafond te snel werd bereikt.
Wat hebben de gemeentes gedaan?
De gemeentes hebben inmiddels de gestelde knelpunten en de omvang daarvan onderzocht. Daarvoor zijn meer dan dertig gesprekken gevoerd met de individuele aanbieders van enkelvoudige hulp.
Ze hebben, op basis hiervan, geconcludeerd dat bepaalde vormen van jeugdhulp minder onder druk staan dan anderen, waardoor de kosten hiervoor lager uitvielen dan geraamd. Daarnaast zijn er minder kosten dan verwacht gemaakt voor de zorgcontinuïteit.
Dit heet gezorgd voor meer financiële ruimte binnen het huidige budget, waardoor de gemeentes tegemoet kunnen komen aan de bezwaren van de aanbieders.
Wat gaat er gebeuren?
De budgetten worden opnieuw verdeeld. Aanbieders worden, met uitzondering van nieuw gecontracteerde aanbieders, schriftelijk geïnformeerd over de gewijzigde budgetten.
Los daarvan blijven de gemeentes aansturen op een verdere verbetering van jeugdhulp, het versterken van voorzieningen, het terugdringen van wachttijden en het versterken van jeugdhulp op scholen.