Zoeken

Drukte tijdens het Offerfeest zorgt voor problemen bij ondernemers in Beverwijk

Boy Tijbosch
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bij de vestiging van de ADL Markt in Beverwijk (foto) is rondom het Offerfeest een enorme drukte ontstaan. Honderden mensen kwamen langs voor een traditioneel, halal geslacht schaap. Goed nieuws voor de ADL Markt, maar diezelfde drukte resulteerde in problemen bij andere, naburige bedrijven.

De drukte begon op maandag: de start van het Offerfeest. Tientallen mensen dromden zich op voor de deur van de ADL Markt om hun bestelling af te halen.

Dat leidde tot problemen op de parkeerterreinen van andere bedrijven: ondernemingen die deze vakken nodig hadden voor het verwerken van leveringen en verzendingen. De drukte, die op maandag aanhield tot 01:00, zorgde volgens een winkelier bovendien voor een ruzieachtige sfeer.

Als gevolg hiervan is de politie langsgegaan om poolshoogte te nemen. Ze concludeerden dat de aanwezigen de aanwijzingen van de agenten goed opvolgden.

De handhavers van de gemeente Beverwijk zijn ook langsgegaan, maar signaleerden geen redenen tot ingrijpen.

Burgemeester Smit van Beverwijk kwam tot dezelfde conclusie. Hij vergeleek de drukte met een vuurwerkverkoop en vond het geen aantasting van de openbare orde.

Dit is het Offerfeest

Tijdens het Offerfeest herdenken moslims het offer van de profeet Ibrahim, waarbij hij een ram offerde. Islamtische gezinnen doen dit door een dier te slachten en het vlees in drieën te verdelen: een deel voor armen, een deel voor vrienden en een deel voor zichzelf.

Het Offerfeest startte dit jaar op zaterdag 15 juni en duurde tot en met woensdag 19 juni.

Bron: Noordhollands Dagblad

Vanaf medio september 2024.