Zoeken

Deze dierenliefhebber maakt de mooiste dieren van hout

Picture of Sabrina Koster

Sabrina Koster

Een cheeta, pinguïn en een hond, een combinatie die je niet vaak naast elkaar ziet. De dieren staan allemaal in de tuin van Geertjan Kijlstra. De Heemskerker maakt de mooiste houtsculpturen zelf met de hand.

Dit is hoe het ontstond

De kunstenaar maakte eerder vooral schilderijen. Maar in de Belgische ardennen ontstond zijn fascinatie voor houtsculpturen. Daar maakte hij zijn eerste werken. “Dit is driedimensionaal, iets wat iedereen begrijpt.” Hij maakt nu al vijftien jaar unieke werken van hout.

Dit is waarom hij dieren zo mooi vind

Kijlstra is gek van dieren. En die liefde spatten van de werken af. Hij krijgt geregeld de vraag om  een overleden hond na te maken. Zo heeft hij ook een beeld van zijn eigen hond.

Daarnaast is hij gefascineerd met snelle dieren. Hij heeft een realistisch beeld van een cheetah staan. Ook heeft hij een dolfijn gemaakt, wat het snelste dier onderwater is

Dit is hoe hij te werk gaat

De werken zijn gemaakt uit één houtstuk. “De eerste week is dramatisch, maar zodra er vorm in komt, gaat het groeien.” Meestal gebruikt hij een populier: abeel. Daar gaat hij mee aan de slag met een kettingzaag, kleinere freesjes of met schuurwerktuigen.

Partner IJmond Nieuws interviewde Geertjan Kijlstra in een video. Bekijk hier het volledige interview.

Vanaf medio september 2024.