Zoeken

Bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden bij Landgoed Marquette

Henk Tijbosch
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Tijdens graafwerkzaamheden op het Landgoed Marquette in Heemskerk is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Hij wordt op dinsdag 2 juli weggehaald door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).

Henk Tijbosch

Dit is de situatie

De bom werd ontdekt tijdens voorbereidende werkzaamheden aan het opnieuw aanleggen van een moestuin. Het gaat om een vliegtuigbom: een Britse 1000-ponder.

Zolang er niet wordt gegraven, is er geen acuut explosiegevaar. De locatie is desondanks met hekken afgezet. De gemeente Heemskerk heeft eveneens een bewakingscamera geplaatst.

Henk Tijbosch

Dit gaat er gebeuren

De Gemeente Heemskerk heeft inmiddels een plan van aanpak gemaakt om de bom te verwijderen. 

Dat begint deze maand met een aantal voorbereidende werkzaamheden. De EODD installeert hierbij pompen die het grondwater wegpompen. De bom wordt daarna zoveel mogelijk gestabiliseerd en vrij gegraven.

De EODD bouwt vervolgens een terp over de locatie van de bom heen. Deze houdt eventuele scherven tegen mocht de bom, bij het onschadelijk maken, toch ontploffen.

Het verwijderen zelf gebeurt op 2 juli vanaf 07:00. Het terrein, inclusief het kasteel en het koetshuis, worden dan ontruimd. De bom zelf wordt rond 13:00 onschadelijk gemaakt.

Het gevaarte wordt hierna naar een plek in de duinen gebracht. Daar wordt de bom, onder een grote laag zand, tot ontploffing gebracht.

Bron: Gemeente Heemskerk

Vanaf medio september 2024.