Op het zonovergoten schoolplein van Het Kompas in de wijk Oosterwijk spelen afgelopen zaterdag kinderen voetbal of ravotten op het springkussen. Even verderop speuren hun ouders naar gratis plantjes voor in de tuin. Aan de rand van het plein staat een voorlichtingsbus van de afvalverwerker HVC met daarnaast een foodtruck. De gratis cheeseburgers en kipsaté’s vinden gretig aftrek, vooral onder de kinderen. Dat alles onder de tevreden blikken van de mensen van het Sociaal Team van de gemeente, handhaving, Stichting Welzijn en nog meer organisaties die zich inzetten voor de wijkaanpak van de gemeente Beverwijk.
Schoon, heel & veilig is het thema van de middag, die al een dag eerder begon toen HVC afval in de buurt werd opgeruimd. Om twaalf uur opent wethouder Nevin Özütok de middag. “We gaan de buurt in’, zegt ze tegen iedereen op het plein. “Waarom is dit een belangrijke dag? Wij proberen met verschillende activiteiten de bewoners te interesseren in de openbare ruimte en wat er om hen heen gebeurt. Op die manier leggen we een goede verbinding met buurtbewoners.” Even later lopen de medewerkers de wijk in met plantjes en een flyer.
Gezamenlijk optrekken
De zon en het plantje maken het makkelijk om met de bewoners in gesprek te raken. Al snel zijn de open over hun beleving van de buurt en wat er volgens hen beter moet. “Wonen is meer dan alleen een huis hebben; het is ook samenleven en een gemeenschap vormen”, zegt de wethouder. Is het ook bedoeld om de afstand tussen de gemeente en bewoners te verkleinen? “Ja, zeker. Hoewel er vaak wordt gesproken over een grote kloof, heb ik dat gevoel hier niet. Mensen weten ons goed te vinden, maar gezamenlijke optrekken heeft toegevoegde waarde. Bewoners hebben vragen over hun woning, maar ook over bijvoorbeeld inkomensondersteuning. Door kennis te bundelen, kunnen we beter helpen.”
Wijk-boa Peter Apswoude zit met een paar collega’s tussen de mensen die staan te wachten voor de foodtruck. Hij kent de wijk goed en speelt een rol bij het helpen van bewoners en het helpen oplossen van onderlinge conflicten. Vaak lukt dat, soms lukt dat niet. “Als mensen niet willen, dan lukt het ons ook niet”, zegt hij. In de wijk wonen ook kwetsbare mensen en juist die worden betrokken door dit initiatief dat iedere twee maanden georganiseerd wordt. Zijn collega’s houden ondertussen wacht bij de gratis blikjes frisdrank om te zorgen dat ook de volwassenen wat te drinken hebben bij de foodtruck.
Bezuinigingen
Juist op die plek is de diversiteit van de wijk goed zichtbaar. De ontspannen sfeer en de positieve reacties van de buurtbewoners laat een glimp zien van de saamhorigheid die de wijkaanpak van de gemeente voorstaat. Er komen bezuinigingen bij de gemeente aan, maar het is nog onduidelijk waar precies op bezuinigd zal worden. Hoe belangrijk is het voor de gemeente om dit project in stand te houden? De wethouder: “Het is zeer belangrijk om dit project voort te zetten. Het is een cruciaal instrument en we mogen onze kwetsbare inwoners van Beverwijk niet vergeten. Projecten die hen raken moeten behouden blijven.”