In het hart van Beverwijk, de bekende Breestraat, wordt binnenkort een mijlpaal op een zoete manier gevierd met een indrukwekkend banketproject: een 150 meter lange aardbeienslof. De aanleiding? Het 750-jarig bestaan van de marktrechten van de stad, ooit toegekend door graaf Floris V. Die is er uiteraard niet meer bij, maar wordt tijdens de feestelijke opening symbolisch vertegenwoordigd door een stand-in, die het eerste stuk van de slof zal aansnijden.
De drijvende kracht achter dit bakavontuur is Paul Veldt, eigenaar van patisserie Leek aan de Breestraat. Hij vertelt met aanstekelijk enthousiasme over de maandenlange voorbereidingen. “We zijn hier al tijden mee bezig. Je moet natuurlijk zorgen dat je voldoende grondstoffen hebt: boter, suiker, bloem, eieren, amandelspijs, gele room en – heel belangrijk – Hollandse aardbeien.”
Alleen de beste aardbeien
Veldt is uitgesproken over zijn keuze voor fruit: “We gebruiken uitsluitend Hollandse aardbeien. Die zijn gewoon het lekkerst. Zodra het seizoen voorbij is, stoppen wij ook met het maken van aardbeiengebak. Buitenlandse aardbeien halen het gewoon niet bij de Nederlandse.” Voor de enorme slof is naar schatting zo’n 138 kilo aardbeien nodig.
De aardbeienslof zelf wordt opgebouwd uit duizenden kleine slofjes van het formaat dat je in de patisserie kunt kopen. In totaal zullen er drieduizend stukjes gebak beschikbaar zijn voor bezoekers, oftewel 20 stukjes per meter over een lengte van 150 meter.
Nachtwerk en precisie
Op de dag zelf begint het team van Veldt al om vijf uur ’s ochtends. “Normaal zijn we met z’n zessen, maar voor deze gelegenheid hebben we vier oud-collega’s ingevlogen,” aldus Veldt. De voorbereidingen vinden grotendeels binnen plaats, want volgens de hygiëneregels mag het gebak maximaal twee uur buiten staan. Rond het middaguur wordt de slof in elkaar gezet onder de marktkramen, die voor afscherming en overdekking zorgen.
Om 13.00 uur vindt de officiële opening plaats, waarna na een kwartier het aansnijden begint. Binnen een uur moet het gebak verdeeld en opgegeten zijn. De langgerekte slof zal zich uitstrekken van voor de patisserie tot net voorbij het midden van de Breestraat – zo’n 150 meter feestelijke zoetheid midden in het centrum van Beverwijk.
Geen wereldrecord, wel wereldklasse
Is het een poging tot een wereldrecord? Veldt glimlacht: “Daar moeten we misschien de volgende keer eens naar kijken. Voor nu is het vooral een eerbetoon aan de stad en een cadeau aan haar inwoners. Maar wie weet…”